Omrzliny

Media

Při místním podchlazení se organizmus brání ztrátě tepla tím, že dochází ke smrštění cév na periferních částech těla. Proudění krve se omezí na minimum a dochází k tomu, že tyto tkáně nejsou zásobovány kyslíkem ani živinami.

Omrzliny vznikají na nekrytých částech těla, špatně prokrvených částech končetin nebo místech vystavených tlaku. Ohroženy jsou také oblasti, kde vrstva tuku je tenká a kůže kryje bezprostředně šlachy, klouby nebo kosti, např. hrot nosu, ušní lalůček, tváře, brada. Vliv na vznik omrzlin má nevhodné oblečení (těsné boty) a kuřáctví. Krajiny tělní

Hloubka poškození:

1. stupeň – povrchové poškození

Příznaky:

  • pocit píchání jehličkami
  • ztráta citlivosti kůže
  • bledá, nafialovělá kůže

2. stupeň – puchýře

Poškození všech vrstev kůže

Příznaky:

  • bolest
  • necitlivost
  • bílá až našedlá kůže s hemoragickým obsahem

3. stupeň – nekróza

Hluboké poškození pronikající do podkožních tkání, zasahuje často i svaly, nervy, cévy.
Tkáň nenávratně odumírá. Zmrzlé části jsou křehké a po rozmrznutí se rozpadají.

Příznaky:

  • voskově bílá kůže
  • tvrdá kůže
  • šedočerný příškvar

První pomoc:

  • zabránit dalším tepelným ztrátám
  • postupně celkově zahřívat
  • nestrhávat přimrzlé části oděvu
  • na postižené plochy přiložit sterilní krytí (1. a 2. stupeň)
  • vlažná vodní lázeň – postupně přidávat teplejší vodu až do teploty těla
  • vodní lázeň se nedoporučuje u těžších forem omrzlin
  • použít alufólii
  • protišoková opatření
  • zajistit transport k odbornému vyšetření, příp. volat 155
  • Omrzliny (karta učitele) Omrzliny (karta pro mladšího žáka) Omrzliny (karta pro staršího žáka)
Skip Navigation Links.
loga
Zavřít